Menu Sluiten

Houtrot reparatie

Houtrot is een veel voorkomend probleem. Voornamelijk bij oude huizen is de kans op houtrot groot. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat ramen of kozijnen door een constructiefout het vocht niet goed afvoeren. Ook kan houtrot ontstaan door lekkage aan het dak of de dakgoot.

Houtrot zit vaak aan de onderkant van een kozijn. Dit komt omdat het vocht daar blijft liggen. Als er aan de bovenkant van het kozijn rot hout aanwezig is, dan is er vaak sprake van een lekkage.

Het vervangen van rot hout is noodzakelijk om verdere rotting tegen te gaan. Het is dan ook aan te raden om dit tijdig te vervangen. Veelal is het niet noodzakelijk om een heel raam of kozijn te vervangen. Dit is vaak kostbaar en is daarnaast ook een tijdrovende klus. In zo’n geval wordt het rotte hout weggeslepen en wordt er opnieuw (hard)hout ingelijmd met hoogwaardige epoxy vuller.

Grondman Klusbedrijf is specialist in houtrot reparatie in regio Amersfoort (Leusden, Barneveld, Nijkerk, Soest en Utrecht). Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte.


Oorzaak houtrot

Houtrot wordt veroorzaakt door een combinatie van twee factoren. Namelijk zuurstof en vocht. Als deze twee factoren lange tijd samen zijn ontstaan er schimmels in het hout en dat noemt men houtrot. Als één van deze twee factoren ontbreekt dan houdt het rotten op.

schermafbeelding-2017-04-30-om-12-07-56
Vroeger werden veel huizen gebouwd op houten palen die onder de grondwaterstand werden geheid. Omdat er onder water te weinig zuurstof aanwezig is voor het vormen van schimmels blijven de palen goed en gaan ze niet rotten.
In het linker plaatje is te zien dat door daling van de grondwaterstand de paal niet meer volledig in het water staat. Op de grens van water en lucht zal de paal gaan rotten. Onder het water rot het hout niet en daarboven ook niet omdat het vocht kan opdrogen.

 

Hoe voorkom je houtrot?

Je voorkomt houtrot het beste door ervoor te zorgen dat het zo min mogelijk in aanraking komt met regenwater. Houten delen dienen regelmatig schoongemaakt te worden zodat de verflaag zo min mogelijk wordt aangetast.

raamdorpel-forsConstructies moeten zo geconstrueerd worden dat het water er makkelijk van kan aflopen. Bij het plaatsen van een nieuwe raamdorpel moet bijvoorbeeld altijd rekening worden gehouden met een hoek van min 11 graden die schuin aflopend is. Houtrot zit vaak aan één kant van de dorpel. Dit omdat de dorpel vaak niet helemaal waterpas is gemaakt. Zwakke punten van een kozijn zijn de horizontale delen en naden die door de krimp open kunnen staan.


Vraag nu informatie aan

Nadat wij uw gegevens hebben ontvangen zullen wij spoedig contact met u opnemen.


Zie hier voorbeelden van projecten die wij zoal verrichten:

Voor reparaties gebruiken wij hoogwaardige 2-componenten epoxyvuller van Repair-care.

unknown